10 okt. 2012

Betvingade av Simona Ahrnstedt

Östergötland 1349 
I en tid där inget är säkert och en kvinnas heder hänger på hennes oskuld går stormannadottern Illiana Henriksdotter till en skogstjärn för att bada då hon blir överfallen och bortförd. 

Markus Järv, ökänd riddare och kungens närmaste man, väntar på en utsedd kvinna som ska göra honom sällskap för natten när hans unge soldat kommer med helt fel person. Inte bara är kvinnan framför honom mager och blek han märker också snabbt att hon kommer från en fin familj. Han bestämmer sig för att rida tillbaka med henne men under färden stöter de på Illianas bröder och en olyckshändelse gör att en av bröderna dör. 

Från och med den stunden kommer maktspel, intriger och kunglig diplomati att för alltid bestämma över Illianas och Markus liv. Möt en svensk medeltid som du aldrig mött den förut. 

Mot bakgrund av den mytomspunne kung Magnus Eriksson och hans drottning Blanche och den heliga Birgitta utspelar sig en passionerad kärlekshistoria fylld av riddare, tornerspel, slott och herresäten.

Återigen har Simona Ahrnstedt skapat en medryckande berättelse där du nästan kan höra historiens vingslag. Ännu en gång har hon skapat en mångfacetterad hjälte och en hjältinna man tycker synd om, samtidigt som hon är viljestark och har båda fötterna på jorden. 

Ahrnstedt verkar ha en förkärlek för män som har ett förflutet och inte alltid har haft det så lätt. Även om de i "dagsläget" är mycket framgångsrika så har de haft en lång och relativt krokig väg dit. Jag gillar det. Det ger mer kött åt karaktären och man har större förståelse till varför de beter sig som de gör. 

Medeltiden är väl egentligen inte riktigt min favorittid att läsa om, måste jag erkänna. Kanske för att det är för svårt att relatera till, det är så olikt från den tid vi lever i idag. Men boken är underhållande och jag läste ut den i princip i ett svep. Språket är lättläst, möjligen något modernt kanske och (som jag påpekade i ang. Överenskommelser) något repetitivt i liknelser. 

På det stora hela så är det en lättläst roman som bjuder på medeltiden när den är som bäst. Riddare och tornerspel, slott och herresäten. Och icke att förglömma, kärlek och passion! Läs den! 

Inga kommentarer :

Skicka en kommentar

Tack för din kommentar!