30 mars 2013

I min värld är varje dag en Austendag

Ja, så pass beroende är jag av Jane Austen och hennes böcker är jag. Denna förälskelse började när jag var blott 15 år (ring a bell? ;)) och jag såg BBCs adaption av Stolthet och Fördom. Jag hade förvisso läst Mansfield Park innan detta, men inte riktigt fastnat för Austen. Så här i efterhand måste det berott på att jag tyckte det var så underligt att två kusiner kunde gifta sig. Men i vilket fall, så dog jag lite när jag såg Colin Firth i rollen som den stolte, arrogante Mr Darcy i all sin elegans. Sen var jag liksom fast. Förälskelsen var ett faktum.

Stolthet och Fördom är utan tvekan min favorit bland Austens verk, med Övertalning på en hedrande andra plats och Mr Darcy är så klart min favorithjälte. Få kan nå upp till hans standard. Jag har läst och sett många av de spinoffer/fanfictions och adaptioner som har gjorts av denna underbara bok. Nu senast Pride, Prejudice and Zombies och The Lizzie Bennet Diaries. För er som har följt min blogg ett tag så vet ni att jag är rätt så öppen när det gäller att låna vår kära Austens karaktärer för att leka lite med. Kanske mest för att jag faktiskt gör det själv lite då och då. ;) Vissa är helt superba, medan andra kanske inte har lyckats lika bra. Här anser jag att det framförallt är den som tacklar rollen som Mr Darcy det hänger på. Det är ju han som man ska bli kär i. Här följer min topplista på Mr Darcys i olika filmatiserade versioner av Stolthet och Fördom

1. Colin Firth, BBCs Stolthet och Fördom, 1995
Det är så klart svårt att slå Colin Firth, eftersom det var hans Mr Darcy som först fick mitt hjärta att slå lite snabbare. Jag tycker att det är få som kan efterlikna hans tolkning av rollen. Sen har det lite att göra med att det är en miniserie och det är faktiskt min favoritadaption. Allt blir bättre om man riktigt får frossa i empirklänningar, svimmande mödrar och män i hög hatt och kravatt. Så är det ju. Några frågor på det?2. Elliot Cowan, Lost in Austen, 2008
Det kan ju ha att göra med att jag helt relaterar till huvudpersonen här. Amanda Price byter plats med Lizzie Bennet (alla PP-fans dröm, eller hur?) och blir alltså den som Darcy till slut faller för. Helt underbar adaption måste jag säga.
3. Matthew Macfadyen, Stolthet & Fördom, 2005
Egentligen gillar jag inte alls den här versionen. Han hamnar här bara för det otroligt heta frieriet i regnet. Av någon anledning har det alltid kommit med någon form av "wet t-shirt" i de nyare versionerna. ;) Gillar fö inte alls Keira som Lizzie heller. Men frieriet är hett. Helt klart och det kommer man långt med.
4. Daniel Vincent Gordh, The Lizzie Bennet Diaries, 2012-2013
Daniel är den senaste att tackla rollen som Mr Darcy. Jag gillar det. Han är lagom stolt, arrogant och underbart obekväm. Serien är helt klart sevärd! Dock alldeles för få avsnitt med Darcy med, men kul spin på hela konceptet. Och ögonen! My gawd, ögonen! Han gör en otroligt bra rollprestation måste jag säga. Jag är imponerad av hela serien.5. Martin Henderson, Kärlek & Fördom, 2004
En kul variant på Stolthet och fördom där kulturerna verkligen krockar så att det ryker om det. Härlig energi i hela filmen, gillar ju bollywood-stuket och musiken gör det medryckande. Henderson är precis lagom snygg, rik och arrogant för att vara en trovärdig Mr Darcy.Läs mer om mina Austentankar här och speciellt Mr Darcy här.

Austendagens schema hittar ni här. Nästa på listan är Helena på Fiktiviteter!

7 kommentarer :

 1. 2005 års version är inte alls i klass med BBC's serie. Kanske framför allt för att Mr Darcy inte är "rätt". De flesta skådespelarna är för perfekta.

  SvaraRadera
 2. Bra inlägg :)
  Jag får nog ta närmare kik på detta med Austen/Påskakraaaaam vännen

  SvaraRadera
 3. Jag avskyr den med Keira Kneightley (svårstavat efternamn också)! Allt är bara fel. Och Mr Darcy i den versionen - neeeeeej! Däremot Darcy i Lizzie Bennet diaries - funkar mycket bra! Kanske för hans propra klädsel och lämpliga awkwardness...

  SvaraRadera
  Svar
  1. haha ja, han kanske ska byta plats med Macfadyen. Skulle dock gärna se honom i någon form av wet shirt... :P In all his awkward glory. ;)

   Radera
 4. Jag är faktiskt inte fullt så allergisk mot 2005 års version som andra Austenfans verkar vara men den är naturligtvis inte lika bra som exempelvis BBC-varianten (låångt ifrån). Den är framförallt väldigt snuttifierad, men jag tolererar den ;-)

  SvaraRadera
  Svar
  1. It's tolerable, I suppose, but not perfect enough to tempt me! ;) Den växer något när man ser om den. Men scenen i regnet, den är nästan obetalbar, faktiskt. Också kanske den enda scenen förutom slutscenen som de verkligen verkar äkta och känslosamma.

   Radera
 5. Håller med om Firth och Cowan på de högsta platserna - älskar tv-serien och Lost in Austen!

  SvaraRadera

Tack för din kommentar!