30 mars 2013

I min värld är varje dag en Austendag

Ja, så pass beroende är jag av Jane Austen och hennes böcker är jag. Denna förälskelse började när jag var blott 15 år (ring a bell? ;)) och jag såg BBCs adaption av Stolthet och Fördom. Jag hade förvisso läst Mansfield Park innan detta, men inte riktigt fastnat för Austen. Så här i efterhand måste det berott på att jag tyckte det var så underligt att två kusiner kunde gifta sig. Men i vilket fall, så dog jag lite när jag såg Colin Firth i rollen som den stolte, arrogante Mr Darcy i all sin elegans. Sen var jag liksom fast. Förälskelsen var ett faktum.

Stolthet och Fördom är utan tvekan min favorit bland Austens verk, med Övertalning på en hedrande andra plats och Mr Darcy är så klart min favorithjälte. Få kan nå upp till hans standard. Jag har läst och sett många av de spinoffer/fanfictions och adaptioner som har gjorts av denna underbara bok. Nu senast Pride, Prejudice and Zombies och The Lizzie Bennet Diaries. För er som har följt min blogg ett tag så vet ni att jag är rätt så öppen när det gäller att låna vår kära Austens karaktärer för att leka lite med. Kanske mest för att jag faktiskt gör det själv lite då och då. ;) Vissa är helt superba, medan andra kanske inte har lyckats lika bra. Här anser jag att det framförallt är den som tacklar rollen som Mr Darcy det hänger på. Det är ju han som man ska bli kär i. Här följer min topplista på Mr Darcys i olika filmatiserade versioner av Stolthet och Fördom

1. Colin Firth, BBCs Stolthet och Fördom, 1995
Det är så klart svårt att slå Colin Firth, eftersom det var hans Mr Darcy som först fick mitt hjärta att slå lite snabbare. Jag tycker att det är få som kan efterlikna hans tolkning av rollen. Sen har det lite att göra med att det är en miniserie och det är faktiskt min favoritadaption. Allt blir bättre om man riktigt får frossa i empirklänningar, svimmande mödrar och män i hög hatt och kravatt. Så är det ju. Några frågor på det?



2. Elliot Cowan, Lost in Austen, 2008
Det kan ju ha att göra med att jag helt relaterar till huvudpersonen här. Amanda Price byter plats med Lizzie Bennet (alla PP-fans dröm, eller hur?) och blir alltså den som Darcy till slut faller för. Helt underbar adaption måste jag säga.




3. Matthew Macfadyen, Stolthet & Fördom, 2005
Egentligen gillar jag inte alls den här versionen. Han hamnar här bara för det otroligt heta frieriet i regnet. Av någon anledning har det alltid kommit med någon form av "wet t-shirt" i de nyare versionerna. ;) Gillar fö inte alls Keira som Lizzie heller. Men frieriet är hett. Helt klart och det kommer man långt med.




4. Daniel Vincent Gordh, The Lizzie Bennet Diaries, 2012-2013
Daniel är den senaste att tackla rollen som Mr Darcy. Jag gillar det. Han är lagom stolt, arrogant och underbart obekväm. Serien är helt klart sevärd! Dock alldeles för få avsnitt med Darcy med, men kul spin på hela konceptet. Och ögonen! My gawd, ögonen! Han gör en otroligt bra rollprestation måste jag säga. Jag är imponerad av hela serien.







5. Martin Henderson, Kärlek & Fördom, 2004
En kul variant på Stolthet och fördom där kulturerna verkligen krockar så att det ryker om det. Härlig energi i hela filmen, gillar ju bollywood-stuket och musiken gör det medryckande. Henderson är precis lagom snygg, rik och arrogant för att vara en trovärdig Mr Darcy.







Läs mer om mina Austentankar här och speciellt Mr Darcy här.

Austendagens schema hittar ni här. Nästa på listan är Helena på Fiktiviteter!

Firar påskafton med Austendag hos Fiktiviteter

Ja, förutom allt godis-och matätande förstås. Helena som driver den underbara bokbloggen Fiktiviteter kom på den briljanta idén att ha en Austendag. Kunde jag säga nej till att deltaga? Eh, nej så klart inte. Egentligen hade jag tänkt att läsa om någon av mina favorit-Austen, men jag har inte riktigt lyckats lokalisera mina böcker sedan flytten, så just nu tror jag det får bli ett inlägg om The Lizzie Bennet Diaries, men kommer även komma in lite på fanfiction och adaptioner över lag. Jag har ju en tendens att flyta iväg när jag väl sätter mig för att börja skriva sådant här. Jane Austen har ju varit en av mina favoriter så länge, så det finns så mycket jag kan och vill skriva om hennes författarskap och böcker. Kanske blir det fler än ett inlägg, vem vet. ;)

Austendagen drar igång nu kl 10 så kika in till Helena då! Schemat och delatagare finns här.

24 mars 2013

Word.

“The person, be it gentleman or lady, who has not pleasure in a good novel, must be intolerably stupid.”
― Jane Austen

17 mars 2013

Fina söndag!

Ännu en välbehövlig helg är till ända. Förstår knappt vart den tagit vägen. I fredags eftermiddag tog jag mina första samtal i egenskap av kundtjänstmedarbetare. Det var sjukt läskigt, men jag tror jag klarade det rätt bra. ;) Jag åt även en av de godaste kebaberna jag ätit på år och dar. Brödet var ljuvligt (kanske har att göra med att jag dragit in på brödätandet i veckorna och att det var nybakt av pizzadeg) och det kändes fräscht och relativt nyttigt.

Idag kom svärfar hit med presenter till hela familjen! Döm om min förvåning när han kommer in med en sprojlans ny cykel med sits till lillasyster till mig. Maken nämnde igår att svärfar tänkte köpa cykel till mig, jag gav mig lydigt ut på blocket för att kika på vad som fanns här i närheten, hittade en superfin av det äldre slaget i Gävle, men så hade de visst någon drive på Biltema så jag fick en helt ny till samma pris som den beggade jag hade tittat på. Och så en cykelsits också! Det enda som saknas nu är en korg till styret. :)


Sen blev det finmiddag, courtesy of Smartson. Både jag och maken hade turen att bli utvalda som testpiloter. Han för Santa Marias nya tex mex pizza-produkter, tjockare tortillabröd, tomatsås och vitlökstopping, och jag för Kockens chokladmousse. Oj vilken fest vi hade! :)


Vi åt alla med god aptit. Lillasyster var dock inte så förtjust i chokladmoussen, kan bero på att den är gjord på 70%ig choklad och smakade därefter. Men jag gillade den. Lite grädde hade inte suttit fel och hade nog lenat ut den starka chokladsmaken, men lite upptinade hallon gjorde sitt också. :) Kan varmt rekommenderas. På pizzan hade vi fredagens rester efter tacomiddagen. Supersmarrigt och så enkelt att göra. :)

11 mars 2013

Nu är jag glad igen!

Jag blev tillfrågad att vara med i antologin! :) Tjoho för mig! Förläggaren tyckte mycket om "Uppvaknanden" och ville gärna ha den med. Så nu får ni avvakta att läsa den till sommaren, eller när Översinnlig Njutning kommer ut. :) Men, ni ska inte gå lottlösa, jag bjuder på ett utdrag ur "Efter stridens hetta", som snart är färdigskriven och redo att se dagens ljus.

Efter stridens hetta

I ett hav av fallna krigare satt hon med huvudet böjt som i bön. Mitt bland all död, en ensam, överlevande, kvinna. Dragen sa att hon var av alvsläktet. Plötsligt höjde hon huvudet och lyfte blicken mot himlen och ett litet skri av förtvivlan undslapp henne.
    Han närmade sig henne sakta och ville inte skrämma henne. Hon var antagligen fortfarande beredd på anfall och var därför fullkomligt livsfarlig. Havet av döda orcher omkring henne skvallrade om just hur farlig. De skogsgröna kläderna med läderdetaljer var nedsmetade av blod, ansiktet likaså, även det röda håret var numera svartklibbigt och tovigt.
    ”Är det dags att komma nu?” sa hon utan att vända sig mot honom. Rösten var fylld av utmattning och sorg samt en hög dos förakt. Hon reste sig i en flytande rörelse och vände sig mot honom och han flämtade till. De gröna ögonen var förvånansvärt klara och sköt blixtar mot honom. Han sjönk ner på ena knät och böjde lätt nacken i ett tecken av respekt.
    ”Ni anar inte vad jag har fått göra för att ta mig hit, prinsessan”, sa han med illa dold irritation. ”Jag har förlorat de flesta av mina mannar och bokstavligen gått genom eld och vatten för att kunna vara vid din sida.” Han knöt händerna vid sidorna och stålsatte sig mot den svada han visste skulle komma. Ingen tilltalar sin prinsessa på det sättet, inte ens om de hade vuxit upp tillsammans. Den gröna blicken mjuknade något.
    ”Endar, jag har saknat dig”, sa hon mjukt och tog ett steg mot honom. Det kändes som om de varit ifrån varandra i en evighet, inte bara några dagar.
    ”Aena”, andades han, reste sig upp och omslöt henne med sina armar. Hon snyftade till och föraktet från tidigare var bortblåst. ”Jag är så ledsen att jag inte hann hit tidigare.” Han smekte tafatt hennes toviga hår och rygg och kände samtidigt efter skador och gjorde en bedömning om vad som hade hänt. En suck undslapp henne och han drog henne tätare mot sig. Plötsligt var det som om de var bara Endar och Aena igen, inte prinsessan och hennes förste väktare. Han önskade att det hade varit så enkelt. 
Det kommer mera.. trallalallala... ;)

På onsdag är det dags för kunskapsprovet i utbildningen. Jag tror förvisso att det kommer att gå bra, men det känns helt främmande att jag ska kunna svara på samtal på fredag eftermiddag och göra ett professionellt intryck. Hahaha. Typ så känns det. I teorin är allt fint, men i praktiken... not so much. Men det blir nog bra till slut. ;)

Fö är jag inte helt nöjd med utgången av melodifestivalen i lördags. Och det är allt jag tänker säga om det.

10 mars 2013

Väntan är över...

.. och tyvärr måste jag meddela att jag inte var vinnaren av novelltävlingen. Känns rätt så trist, även om jag borde varit beredd på det. Så klart att finns en miljard därute som skriver mycket bättre än jag. Det finns dock ännu ett litet hopp om att få komma med i antologin "Översinnlig njutning" där vinnarbidraget samt några av förlagets favoriter ska få vara med. Kommer ges ut som e-bok samt print-on-demand. Förlaget hälsar att de kommer ta kontakt med berörda inom kort. Så, jag avvaktar lite, och om jag inte kommer med så kommer novellen upp här i bloggen vad det lider.

Jag jobbar fortfarande med den andra novellen som inte blev klar. Fördelen nu är att jag kan jobba igenom den bättre och skriva längre. Så den kanske också kommer upp som en följetong här i bloggen vad det lider. Men motivationen är inte hög just nu, måste jag erkänna. Förutom att jag drömmer udda drömmar, som att vara omgiven av element men ändå frysa så jag hackar tänder eller så går jag vilse bland de olika systemen vi håller på att lära oss på jobbet. Man kan ju bli mörkrädd för mindre... ;)

9 mars 2013

Välkommen hem till oss!

Nu äntligen har jag kommit mig för att ta kort på varenda rum, förutom förråd och skrubb. Ja, det saknas lite mattor här och var, och så tavlor och gardiner. Samt taklampor. Men det är smällar man får ta. ;)

Det är lite mindre snö nu, dock, men jag orkade inte ta ny utebild. ;) 


Dessvärre kommer inte bilderna i ordning, men men. Nu får i alla fall ett hum av hur det ser ut hemma hos oss just nu. På baksidan har storebror upptäckt att det går väldans bra att åka pulka. :) Det är en lång kulle som går att åka på, både åt sidan och rakt ner mot vår veranda. :)

Ikväll vankas mellomys med en gomiddag innan. :) Hoppas rätt låt vinner. ;)

5 mars 2013

It's a hoot!

"It is a truth universally acknowledged that a zombie in possession of brains must be in want of more brains." 

Visst låter citatet något bekant? Fast vi behöver byta ut zombie till single man in possesion of a great fortune och brains mot wife. Ja, ni gissade rätt. Jag har börjat lyssna på Pride, Prejudice and Zombies. Nej, jag har inte särdeles höga förväntningar, men jag måste erkänna att än så länge, har väl hunnit lyssna på knappt en timme idag och  Jane är just nu på Netherfield och är sjuklig, eller ja, hon blev ju attackerad av "unmentionables" på vägen dit. Lizzie har precis anlänt, halvt nerkletad av zombieslem och lera för att assistera sin sjukliga syster. Hittills har jag fnissat flertalet gånger och tycker att författaren Seth Grahame-Smith har lyckats riktigt bra med sin "mashup". Lizzie Bennet som "The Heroine of Meryton", det låter det. En stark kvinna, som tillsammans med sina systrar och far bekämpar detta otyg som intagit Meryton. 

Jag har ju tidigare sagt att jag är relativt öppen när det gäller om skrivningar och fanfiction av klassiker, men jag har faktiskt aldrig läst någon som har skrivit om själva grundstoryn (ja, förutom de jag själv skrivit), bara fortsättningar av boken i fråga. Så detta var riktigt spännande. Perfekt lyssning på vägen till jobbet istället för musik när jag går min knappa halvtimme till och från jobbet. 

Jag återkommer med en ordentlig recension när jag är klar. 




4 mars 2013

Ack, denna väntan...

Det finns knappt något värre... I början av den här veckan kommer vinnaren i novelltävlingen att utlysas. Ca 25 bidrag har kommit in enl förlagets blogg. Jag är superspänd. Jag kan inte komma ihåg att jag var lika spänd förra gången jag tävlade hos förlaget. Vet inte om det har att göra med att då tävlade jag med en fanfic, och därför redan hade klara karaktärer att utgå ifrån, medan denna gång har jag skapat Nora och Jacob helt från min överbelastade hjärna. Det är alltså helt oliiiiidligt spännande som den gode Peter Harrysson skulle ha sagt.

Och ja, ännu har inga bilder tagits på det nya hemmet. Har haft fullt upp med att packa upp och omorganisera och bjuda på middag. ;) Sorry.

1 mars 2013

Slut som artist

Den här första veckan av utbildning på nya jobbet har verkligen tagit på krafterna. Det är så mycket att hålla reda på och så många olika system att lära sig, för att inte tala om vart man hittar vilken uppgift man vill ha reda på. Men det ska nog gå bra vad det lider. ;) Känner mig i alla fall rätt mosig nu så här på fredagen, men trivs i gruppen och det verkar som om folk har kul på jobbet i alla fall.

Jag skickade in mitt bidrag till novelltävlingen igår. Det blev novell nr 1, för jag har inte hunnit klart med tvåan ännu. Får se om jag hinner knyta ihop säcken ikväll, för då slänger jag nog iväg den med, för jag läste att man fick skicka in fler bidrag, dock har den drivit i väg lite och är inte lika erotisk som jag anser att ettan är så... Det slutar kanske med att jag publicerar den här i bloggen istället. ;)

Nu ska jag plantera mig i soffan igen och vara lite social med maken. Imorgon ska jag försöka packa upp lite till och ordna till här hemma så att jag kan bjuda på fler bilder från vårt nya hem! Än så länge känns det något temporärt och vi har inte helt bestämt oss på hur vi ska möblera osv. Vi har dock kommit överrens om ett tema, och det är lila. Vi köpte fina nya lila gardiner till vardagsrummet (som dock ännu inte kommit upp), har lila mattor i köket och kommer fortsätta föra in lila detaljer i resten av huset. Bra med ett genomgående tema känner jag. Vår önskelista är just nu rätt lång. En kökslampa skulle sitta fint exempelvis, en mindre säng, en lila matta, helst rund till vardagsrummet, lila kuddar och plädar... Så har ni vägarna förbi, köp något fint lila och kika in på en kopp kaffe vetja! :)

Väl bekomme!